Wil jij geld sparen? Wij geven je handige tips

Iedereen heeft graag heel veel geld. Toch hebben de meeste mensen hier geen beschikking over. Niet iedereen is namelijk een bekende acteur of een beroemde profvoetballer en verdient bakken met geld. Toch is het voor een normaal persoon best goed mogelijk om een flink geldbedrag op je bankrekening te krijgen. Dit is heel handig aangezien je dan altijd genoeg geld hebt wanneer je een flinke uitgave wilt doen, of in geval van nood wanneer je plotseling een groot bedrag moet ophoesten. Een goed gevulde bankrekening geeft je gemoedsrust, en een veilig gevoel. Hoe krijg je dit voor elkaar? De beste manier is om te sparen, en verstandig om te gaan met je geld. Toch is dit niet altijd even makkelijk. In dit artikel geven we je een paar handige tips om het een stuk gemakkelijker te maken.

Erg belangrijk, spaar met een concreet doel in het achterhoofd

Er is veel onderzoek gedaan naar de psyché van de mensheid. Gedragsdeskundigen hebben ook veel aandacht besteedt aan motivatie. Hoe en waarom raken mensen ergens gemotiveerd door? Zij zijn tot de conclusie gekomen dat veel mensen erg gemotiveerd zijn, wanneer zij een bepaald doel hebben om naar toe te werken. Denk maar aan je eigen leven. Speel jij bijvoorbeeld voetbal? Je weet dan dat je veel meer motivatie hebt wanneer je kampioen kan worden, dan wanneer je ergens in de middenmoot bungelt. Vooral positieve motivatie werkt goed. Het is veel gemakkelijker wanneer je meedoet voor het kampioenschap dan wanneer je strijdt tegen degradatie.

Positieve en concrete doelen

Wanneer je geld wilt sparen is het verstandig om rekening houden met dit soort motivatietechnieken. Bepaal voordat je begint met sparen een bepaald doel, het liefst iets wat positief is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een vakantie, het kopen van een huis, een nieuwe auto, het verbouwen van je huis, aanvullend pensioen, het extra aflossen van je hypotheek of collegegeld voor je kinderen. Wanneer jij weet dat aan het eind van de rit er iets heel leuks op je wacht, is het een stuk gemakkelijker om geld opzij te zetten. Het is ook mogelijk om geld te sparen om een buffer te hebben voor tijden van nood. Dit is een minder concreet doel, en ook niet zo positief. Echter, het is wel heel belangrijk en daarom zeker aan te raden.

Weet van tevoren hoeveel je wilt sparen

Wanneer je een bepaald spaardoel in gedachten hebt wordt het ook stuk makkelijker om na te gaan hoeveel je wilt sparen. Stel je wilt een nieuwe auto kopen, dan kan je op internet de prijzen vergelijken. Uiteindelijk weet je hoeveel je ongeveer nodig hebt. De volgende stap is om te bepalen hoeveel je per maand opzij kan zetten om dit bedrag te behalen. Dit is een simpel rekensommetje. Kijk naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Wanneer je een positief bedrag overhoudt dan is dit het bedrag dat je opzij legt. Vervolgens deel je het totale bedrag van de aankoop door het bedrag dat je per maand opzij gaat leggen. Nu weet je hoeveel maanden je moet sparen.

Soms is het zo dat je niks aan het einde van de maand overhoudt. Het kan ook zo zijn dat je maar zo’n klein bedrag overhoudt dat het jaren zou duren voordat je genoeg gespaard hebt om een bepaalde aankoop te doen. In zo’n geval is het verstandig om na te gaan hoe je jouw uitgaven omlaag kunt krijgen om op die manier meer geld over te houden. Denk er bijvoorbeeld aan om je huis te isoleren, en zo een lagere gasrekening te krijgen. Of eet wat minder vaak buitenshuis.

Wanneer ga je beginnen met sparen?

Het is ook goed na te gaan wanneer je wilt beginnen met sparen. Kies een goed moment uit. Wanneer je namelijk goed van start gaat, dan is het een stuk makkelijker om vol te houden. Omdat je dan gemotiveerd en positief bent. Kies een moment uit waarvan je weet dat je gemakkelijk kan beginnen. Een slecht voorbeeld is vlak voor de feestdagen. In dit jaargetijde geef je vaak heel veel geld uit, het is dan lastig om te beginnen met sparen. Je kan ook een bepaalde datum selecteren en vanaf dat moment een vast bedrag van een bepaalde rekening overzetten naar een spaarrekening. Zo gebeurt het sparen deels automatisch wat een stuk makkelijker is.

Spaar eerst, voordat je uitgaves doet

De meeste mensen geven hun salaris uit en vervolgens, als er iets overblijft, zetten ze dat bedrag op hun spaarrekening. Het omgekeerde is een stuk handiger wanneer je flink en goed wilt sparen. Dat betekent dat je, wanneer je salaris ontvangt, je gelijk het geld dat je wilt sparen eraf haalt. Zo heb je nooit het risico dat je geld dat je eigenlijk wilt sparen, per ongeluk uitgeeft. Je hoeft niet bang te zijn dat je geldtekort hebt, wanneer je toch iets nodig hebt en je in nood zit, dan kan je natuurlijk altijd wat van je spaarrekening halen. Deze strategie wordt aanbevolen door Warren Buffet, een van de rijkste mensen ter wereld. Hij heeft zijn geld verdiend door slim te investeren. Als er dus een persoon geschikt is om dit soort adviezen te geven, dan is het Buffet wel.

Zet je gespaarde geld op een rekening waar je een goeie rente krijgt!

Wanneer je eenmaal begint met sparen, moet je goed nadenken over de rekening waar je het geld opzet. Je krijgt op een spaarrekening namelijk rente, het rentebedrag verschilt per bank. Bekijk dus goed waar je de hoogste rente kan krijgen. Tegenwoordig is de rente vaak heel laag. Echter, de economische vooruitzichten duiden op renteverhoging. In vroegere tijden kon de rente vrij hoog zijn. Op die manier kon je zonder wat te doen geld verdienen! Soms is het mogelijk om je geld voor een bepaalde periode vast te zetten. Dan krijg je een hogere rente. Doe dit alleen met geld wat je zeker kan missen!

Wij hopen dat dit artikel jou goed geïnformeerd heeft, en je helpt met sparen. Veel succes!