Welke mogelijkheden om te beleggen zijn er?

Wil jij gaan beleggen? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. In dit artikel kun je lezen welke opties er zijn. Er is niet een optie die veel beter is dan de andere. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. In dit artikel kun je lezen wat de verschillende mogelijkheden zijn. Deze informatie kan je helpen bij jouw keuze voor een bepaalde beleggingsmethode.

Aandelen

Wat is een aandeel? Het is in feite het bewijs dat jij voor een deel eigenaar bent van een onderneming. Je hebt dan vaak ook stemrecht bij de aandelenvergadering. Wanneer het bedrijf winst maakt, dan krijg jij meestal dividend uitgekeerd. Ook kan de waarde van het aandeel stijgen wanneer de zaken goed lopen. Aan de andere kant kun je ook je geld kwijtraken wanneer het bedrijf failliet gaat.

Wat is het voordeel van investeren in aandelen? Wanneer jij het juiste aandeel koopt, dan kun je een enorm hoog rendement halen. Sommige bedrijven presteren immers een stuk beter dan andere. Echter, je weet van tevoren nooit welk aandeel het beste zal presteren. Het kan ook zo maar zijn dat het aandeel dat jij kiest in waarde daalt. Dit is gelijk het grote risico van handelen in individuele aandelen.

Obligaties

Een obligatie is een lening die door de overheid van een land of door een onderneming is aangegaan. Overheden en bedrijven hebben regelmatig geld nodig. Het is dan een optie om te lenen. Dit geld kan verkregen worden door een obligatie af te sluiten. Deze obligaties worden verhandeld op de markt. Wanneer je een obligatiehouder bent dan krijg je rente uitbetaald van de overheid of het bedrijf die de obligatie zijn aangegaan. Dit bedrag wordt de coupon genoemd.

Obligaties worden vaak gezien als hele stabiele en betrouwbare investeringen. Met name staatsobligaties. Een land zal niet zo snel failliet gaan, daarom is de kans heel groot dat de rente en de schuld gewoon afgelost wordt.

Zijn er ook nadelen? Wanneer de rente op de markt laag is, zal je niet zoveel verdienen aan obligaties.

Beleggingsfondsen

Wat doet een beleggingsfonds? Deze ontvangen het geld van verschillende beleggers en gaan hiermee vervolgens de aandelenmarkt op. De beheerders van het beleggingsfonds koopt verschillende beleggingsproducten. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook obligaties of vastgoed. Een combinatie van deze drie is ook mogelijk. Het risico ligt bij de mensen die hun geld aan het beleggingsfonds geven. Wanneer zij jouw geld slecht beleggen, is dat dus jouw probleem. Tegelijkertijd moet je deze fondsen wel altijd een bepaald bedrag betalen als je wilt dat ze jouw geld beheren.  

Er zijn ook voordelen. Het is voor mensen met een klein vermogen mogelijk om gespreid te beleggen. Verder worden de fondsen vaak beheerd door ervaren beleggers. Over het algemeen weten zij er meer van dan de leek.

Verschil tussen actieve en passieve beleggingsfondsen

Je hebt verschillende soorten beleggingsfondsen. Je kan ze grofweg in twee categorieën verdelen. Aan de ene kant heb je de actieve beleggingsfondsen, aan de andere kant de passieve. Wat is het verschil? Bij een actief beleggingsfonds heb je een team van mensen die bepalen of ze wat meer in een bepaald aandeel willen investeren of juist minder. De fondsbeheerder van een actief beleggingsfonds wil een hoger rendement behalen dan een bepaalde index.

Een passief beleggingsfonds gaat heel anders te werk. Zij proberen juist om een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen. Ze kopen dus aandelen om zo de hele index in feite na te bootsen.

Het verschil tussen een indexfonds en een ETF

Om het nog wat ingewikkelder te maken heb je ook nog een verschil tussen ETF’s en indexfondsen. Wat houden deze in? En wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen? Dat lees je hier

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange Traded Fund. Het is eigenlijk een soort van verzamelmandje met meerdere aandelen erin. Het doel van een ETF is om een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX, zo goed mogelijk te volgen. De prestaties van deze ETF’s hangen dus nauw samen met de resultaten van de gehele index.

Waarom is het handig om een ETF te kopen? Je kan ook proberen om van elk aandeel op de beursindex wat te kopen, alleen is dit helemaal niet handig. Je moet dan namelijk van elk bedrijf een aandeel kopen, deze aandelen zijn soms best prijzig. Je moet dan dus heel veel geld uitgeven. Wanneer je investeert in een ETF ben je maar een beetje geld kwijt, en volg je toch de complete index.

Een EFT wordt, net als een aandeel, voortdurend verhandelt op de beurs. De prijs van een ETF fluctueert dus gedurende de dag.

Wat is een indexfonds? En wat is het verschil ten opzichte van een ETF?

Een indexfonds lijkt best veel op een ETF. Ook een indexfonds is een tracker. Dat betekent dat zij ook een mandje met aandelen hebben waarmee zij een bepaalde beursindex zoals de AEX nabootsten. Het verschil zit hem met name in de manier waarom een indexfonds en een ETF verhandeld en beheerd worden.

Een ETF kan gedurende de gehele beursdag verhandeld worden. Een indexfonds daarentegen heeft meestal maar een moment per dag waarop je erin kunt handelen.

Een ander verschil is dat een indexfonds altijd een bepaalde beursindex volgen. Bij een ETF is dit meestal het geval, maar dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

Tenslotte kun je bij een indexfonds een bepaald bedrag inleggen, je bent helemaal vrij om te bepalen hoeveel dit is. Zolang je maar aan het minimumbedrag voldoet. Bij een ETF moet je een bepaalde eenheid kopen. Je kan bijvoorbeeld alleen maar 50 euro inleggen of 2 keer 50 euro en ga zo maar door.

Wat zijn de voordelen van een ETF en een indexfonds? Het grote voordeel is dat je er maar weinig tijd en energie in hoeft te steken. Je volgt gewoon de markt, en je hoeft dus niet heel veel tijd besteden aan het researchen van individuele aandelen. Dit is voor veel mensen ideaal.

Ook is het lastig om de markt te verslaan. Zelfs veel professionele beleggers lukt dit niet. Bij een indexfonds of een ETF volg je gewoon de markt en zit je dus op een mooi gemiddelde. Je weet waar je aan toe bent. Alhoewel er in de brede markt natuurlijk ook nog allerlei fluctuaties mogelijk zijn.